Observator Satmarean
Image default
Turism

11 turiști rătăciți în Gutâi, salvați de salvamontiștii sătmăreni (Foto)

Prin numărul de urgență 112, Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare a fost solicitat sâmbătă, 24 august să intervină pentru recuperarea unui grup de 11 montaniarzi clujeni, rătăciți în arealul vestic al munților Gutâi pe limita de județ care coincide cu linia de creastă dintre dintre județele Satu Mare și Maramureș.

Pierderea traseului de către grup s-a datorat hărții turistice, ale cărei date nu coincideau cu realitățile din teren, în plus datorită iernii grele și a furtunilor din primăvară o mare parte a pădurilor de la peste 1000 altitudine, sînt la pământ, făcând impracticabile și de nerecunoscut potecile traseelor turistice.

https://intocmai.ro

“După contactul cu grupul de turiști ne-am dat seama ca se îndreptau către zona Călămari-Vf. Rotundu un platou imens, împădurit și nemarcat, un „no man`s land” îndepărtat de civilizație sau în traducere liberă „Țara nimănui”. În consecință, o patrulă salvamont a intrat pe linia de creastă aproape de Călămari iar o alta s-a deplasat din Luna Șes, pe la Izvor Țiganu către Poiana Soci, de unde au fost în cele din urmă recuperați. Trebuie să menționăm și clarviziunea grupului de montaniarzi, care dându-și seama că au pierdut traseul s-au oprit și au solicitat sprijin prin 112.

Au făcut-o la timp deoarece în grup se regăseau mai mulți copii, cu o stare de oboseală accentuată, ei având deja în picioare 7 ore de mers iar traseul propus mai implica cel putin încă 3-4 ore de mers în munte. Localizarea și redirecționarea grupului s-a făcut după coordonatele de pe telefon și astfel s-a reușit regruparea cu salvamontiștii porniți din Luna -Șes după cca 2 ore” spun cei de la Serviciul Salvamont Satu Mare.

Efortul echipelor Salvamont a fost mare deoarece o mare parte din traseu a fost parcurs pe jos, ocolind sau sărind mai la tot pasul, peste copacii căzuți.


După mai multe evaluări ale situației, dată fiind și apropierea întunericului, pentru siguranță, s-a decis coborârea întregului grup la Refugiul Luna Șes, copiii fiind primii transportați cu mașina de teren din dotarea SPJS.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Peisaj de basm, creat de zăpadă (Foto)

observator

Muzeul Etnografic Andrid, un loc care merita vizitat (Foto)

Admin

Unde sa „acostezi” iarna ? Iată câteva destinatii frumoase

observator

Lasa un comentariu